Lanserer tre nye løsninger mot netthat

Mockup

25.05.2019

De mobber, hater, truer og trakasserer på nettet. Nå skal netthatet nedkjempes gjennom en landsomfattende og varig mobilisering i det norske samfunnet. Vi har utviklet tiltakene som skal gi både hjelp og motstand.

For første gang lanseres et nasjonalt prosjekt som skal bidra til å nedkjempe netthatet i kommentarfeltene og i sosiale medier. Tre løsninger skal skape en felles front i det norske samfunnet.

- Det er helt nødvendig å stoppe dette. Netthatet rammer barn, voksne, frivillige og ildsjeler i hele samfunnet. Det er så alvorlig at det rammer demokratiet vårt, sier daglig leder i organisasjonen No hate, Anne Authen.

No hate har lansert følgende tre løsninger:

1. Netthatfilteret - tenk deg om før du skriver!

Et helt nytt netthatfilter som er utviklet i samarbeid med Telia kan installeres av alle som publiserer noe på nettet. Med filteret installert får personen som uttrykker seg hatefullt en klar melding midt i fleisen: Tenk deg om før du kommenterer!

- Vi må møte de som uttrykker seg hatefullt med en klar beskjed, med informasjon og saklighet. Hatefulle ytringer kan være ulovlig og straffbare. Det er mange som ikke forstår rekkevidden av det de skriver, og de må ha veiledning, sier Authen.

2. Guiden som gjør det enklere å håndtere netthat

Netthatguiden er en ressursside på nett som først og fremst ivaretar dem som rammes. Den viser blant annet vei i jungelen av hjelpetiltak.

- Personer som rammes av netthat trenger hjelp til å finne den rette hjelpen. Og de skal ha trygghet for at hjelpen faktisk finnes. Netthatguiden har egne sider for barn, foreldre og voksne som er rammet av netthets. Den inneholder også informasjon som bør nå frem hos dem som driver med netthets, sier Authen.

3. Nettravnene hjelper deg å ta del i den digitale oppveksten til barna

Nettravnene er en helt ny ordning som skal organisere frivillige voksne i Nettravn-grupper som tar del i diskusjoner i sitt digitale nærmiljø for å gjøre internett til et trygt sted å være for barn og unge. Ambisjonen er å bidra til gode digitale møteplasser som forebygger at grupper blir utstøtt og mottar hatefulle ytringer. Nettravn-ordningen utvikles i samarbeid med skoleverket og Kripos.

- Vi håper Nettravnene blir en naturlig del av den digitale oppveksten til barn og unge. Det bør være like naturlig at det er voksne tilstede i barnas digitale hverdag – som det er at de er tilstede i den fysiske hverdagen, sier Authen

Landets største mobilisering mot netthat

Netthatfilteret og Netthatguiden er døgnkontinuerlige tiltak som aldri stopper å jobbe. Fremfor å gå gatelangs som Natteravnene, vil Nettravnene være aktive på nett fra mobilen eller PC-en hjemme i sin egen stue. I tillegg skal den nasjonale Rusken på Nett hvert år mobilisere hele landet til en felles storrengjøring av søpla som fyller kommentarfeltene på nettet.

- Rusken på nett er internetts svar på TV-aksjonen. Nettaksjonen skal ikke samle inn penger, men skape holdninger og kunnskap om hvordan vi kommuniserer i kommentarfelt og på sosiale medier, sier Preben Carlsen, styreleder og grunnlegger av No hate.

De tre tiltakene skal øke kunnskap, bygge holdninger og mobilisere flest mulig i kampen mot netthat.

- Netthat er et stort og voksende fenomen. Vi tror sterkt på å jobbe sammen med andre organisasjoner, myndigheter, selskaper og enkeltpersoner for å bekjempe problemet. Det er mange dyktige aktører som jobber mot hatefulle ytringer innen ulike felt. Vi håper å samle flest mulig i en felles front mot netthat, så vi kan skape en nasjonal massemønstring og en merkedag som virkelig utgjør en forskjell. Sist men ikke minst har vi ambisjoner om å jobbe videre med partnerne våre i Rusken på nett når vi skal utvikle enda flere løsninger for å bekjempe netthat i tiden som kommer, sier Carlsen.

No hate er en ideell organisasjon som er støttet av blant annet Kavlifondet, Telia, Schibsted og Elkjøp.

Vil du samarbeide med No hate?

Ta kontakt med Anne Authen, daglig leder i No hate, tlf: (+47) 951 08 382 eller e-post: anne@nohate.no

Abraham Foss

Telia trapper opp kampen mot netthat - inngår samarbeid med No hate

Med teknologi som våpen tar Telia nå et steg videre i kampen mot netthat. Selskapet inngår nå et samarbeid med organisasjonen No Hate, og vil utvikle digitale verktøy i kampen mot netthets.

Kavli 001

Kavlifondet støtter No hate

Hatefulle meldinger, digital mobbing og trusler har vokst frem som et stadig større problem for barn og unge. Kavlifondet jobber aktivt for å støtte prosjekter som skal forebygge psykiske utfordringer og forsterker nå arbeidet ytterligere ved å støtte etableringen av No hate, Norges første organisasjon som utelukkende jobber for å bekjempe netthat.